Wat is dunpleister?

Dunpleister, of pleisterwerk, is eigenlijk een ander woord voor een dun stuc laagje van 2 à 3 millimeter bestaande uit gips of pasta. Het materiaal kan aangebracht worden op behangklare wanden.
De grootste voordelen van dunpleister ten opzichte van traditioneel stucwerk zijn de lagere kosten en kortere droogtijd.

Voor nieuwbouw wanden

die behangklaar zijn

 Inclusief afplakken kozijnen en ramen             Inclusief aanbrengen gaas op scheurgevoelige plekken    Mooi glad dunpleisterwerk 0-2mm  (optioneel) schuren met Flex schuurmachine en/of latex spuiten zie onze pakketten pleisterwerk en latex spuiten  Hele woning snel en netjes opgeleverd!  Eén vast aanspreekpunt’  Slechts €12.00 p/m2 ex. Btw zonder verrassingen achteraf
facebook_1607530196496_6742470333286627684

Dunpleister aanbrengen, de Stappen

Stap 1. Wij beginnen met het schoonsteken van de wanden en het plakken van gaas op scheurgevoelige plekken.

Stap 2. Wij plakken alle kozijnen, ramen en houtwerk netjes af. Want wij willen niet dat als wij weg zijn u nog dagen moet poetsen.

Stap 3. De behangklare nieuwbouwmuren pleisteren wij met 2 lagen dunpleister. Wij brengen de dunpleister aan met een speciale airless dunpleisterpomp. Na het spuiten van de eerste laag met hoog vullend vermogen dunpleister wordt de muur mooi glad getrokken.

Stap 4. Vervolgens gaan wij met een kwast door de inwendige hoeken om een mooie aansluiting te verkrijgen .

Stap 5. Nu brengen wij de tweede laag aan deze is speciaal ontwikkeld voor een extra glad resultaat van het stucwerk.

Stap 6. Vervolgens gaan wij weer overal met een kwast door de inwendige hoeken om zo een strakke afwerking te verkrijgen

Stap 7. Wij verwijderen al het afplak materiaal en u kunt de volgende dag zelf verdergaan om het zelf verder aftewerken. 

Voordelen dunpleister ten opzichte van stucwerk

De hardheid van de muur
Dunpleister word maar enkele millimeters aangebracht, hierdoor blijft de hardheid van de muur behouden en kan dit meer hebben dan gips, qua stootten en beschadigen.

Kleinere kans op scheuren
Er wordt aanzienlijk minder vocht in de woning gebracht met dunpleister, dit reduceert de kans op scheuren.

Snel gereed en sneldrogend
Dunpleister werkt vele malen sneller dan gips en de droogtijd van dunpleister is beduidend korter, is dit bij gips minimaal een week is dit bij dunpleister meestal maar 1 dag voordat het droog is.

Een stuk goedkoper dan traditioneel stucwerk
Dunpleister is aanzienlijk goedkoper dan gips. Traditioneel stukwerk is vaak wel twee keer zo duur dan dunpleister. 

Het Resultaat

Strak witte, makkelijk te schilderen wanden

Dunpleister is al super mooi wit van zichzelf, het dient echter nog wel getext te worden, maar op dunpleister is makkelijker te texen dan op gips.

Het resultaat van een muur of plafond die wij glad hebben gepleisterd is zoals de naam glad pleisterwerk al doet vermoeden: glad. Toch adviseren wij altijd om alles nog een keer ligt te laten schuren om zo een extra glad resultaat te verkrijgen en een betere hechting te creëren.

Heeft dunpleister ook Nadelen?

Wij kunnen een avondvullend programma presenteren over de voordelen van dunpleister, maar over de nadelen zijn we snel uitgepraat. Ten overstaan van gips kun je met dunpleister niet zoveel uitvullen, dus zijn wij wel gebonden aan de ondergrond deze bepaald dus mede het resultaat en dat is zo een beetje het enige nadeel dat wij kunnen bedenken.

Kunnen er scheurtjes ontstaan?

Ook hier zijn wij eerlijk en transparant in, het antwoordt luid: ja, er bestaat een kans op scheurvorming in pleisterwerk. Ondanks het feit dat wij het zoveel mogelijk proberen tegen te gaan kan er iets van scheurvorming ontstaan. Wij plakken van tevoren gaas of snijden de hoeken in en meer kunnen wij daar niet tegen doen, sommige bedrijven kitten het af, maar dat houd een scheur niet tegen en als je dan gaat repareren dan moet je al die kit er weer uitsnijden.

Er is geen percentage aan te hangen, de ene woning krijgt wel wat scheurvorming en de ander niet. Scheuren in pleisterwerk kan van vele factoren afhangen zoals:

 • Veel vocht in de woning
 • Opstookprotocol vloerverwarming
 • Fundering probleem zoals een waterader die er onderdoor loopt
 • Niet vertanden van de muur (we zien dit weleens bij aanbouwen)
 • Ondeugdelijk plaatsen van wand of plafond
 • Teveel spanning op de constructie
 • Simpelweg het zetten van de woning.

Het proces kan ruim 3 a 4 jaar duren, maar zelfs in een woning die 50 jaar staat kan een scheurtje niet worden uitgesloten. Zoals u ziet kunnen er nogal wat oorzaken aan ten grondslag liggen en dit scheuren kan bij nagenoeg iedere vorm van afwerking komen, want al zou u voor behang kiezen een behangetje houdt ook geen muren bij elkaar.

Scheurtjes Repareren

Gelukkig kun je dunpleister (in tegenstelling tot sierpleister en bouwbehang) relatief eenvoudig zelf repareren.Met behulp van een beetje stucpasta of acrylaatkit werk je de scheerutjes eenvoudig weg en is overschilderen een kleine moeite.

Wat kost dunpleisteren

Het aanbrengen van dunpleister kost €12,00 per vierkante meter. Omdat het aanbrengen van dunpleister relatief snel is ten opzichte van traditioneel stucwerk zijn de arbeidskosten veel lager. Daarnaast is er minder materiaal benodigd om de wanden af te werken. Hieronder zie je precies de prijsverschillen en voordelen per optie. 

Dunpleister

12
00
per vierkante meter
 • Binnen 1 dag droog
 • Behoudt de hardheid van de muur
 • Inclusief afplakken, gaas aanbrengen en inlijmen
 • Geschikt voor behangklare wanden
Populair

Traditioneel stukwerk

19
95
per vierkante meter
 • Binnen 1 week droog
 • Meer vullend vermogen
 • Inclusief afplakken, gaas aanbrengen en inlijmen
 • Geschikt voor de meeste wandtypes

Kies voor Nieuwbouwwanden afwerken

De beste prijs/kwaliteit verhouding

Van begin tot eind één aanspreekpunt

Snelle en nette oplevering

Gespecialiseerd in vakwerk

Uw nieuwbouwwanden laten glad peisteren met dunpleister?

Dunpleisteren is nog relatief onbekend bij behangklare nieuwbouwwanden, maar aan een ontzettende opmars bezig. Werden nieuwbouwwanden voorheen nog eerst helemaal ingelijmd, nieuwe hoekijzers geplaatst en traditioneel gestuct, wat vele malen duurder was, langere arbeidstijd en langere droogtijd had?! Nu kunnen wij met dunpleisteren uw nieuwbouwhuis vaak al in een week opleveren en voor een aanzienlijk goedkoper bedrag! Wij van nieuwbouwwandenafwerken.nl waren pioniers op het gebied van dunpleister en hebben hier al jarenlange ervaring mee, dit maakt dat wij ruim voorlopen op onze concullega’s.