Veelgestelde vragen
Stucen oftewel stuken is simpelweg het aanbrengen van gips, dunpleister, spackspuitwerk of een ander materiaal om ruwe muren en plafonds mee af te werken.
Er zijn vele soorten stukwerk mogelijk en uit ieder land komt wel een bepaalde techniek van stukwerk. In Nederland is glad pleisterwerk en spackspuitwerk heel populair, vooral in de nieuwbouw zien we hoe veel met dunpleister en spack wordt gewerkt. Dunpleister is nu met een opmars bezig en was tot enkele jaren terug veelal onbekend, wij van Nieuwbouwwandenafwerken.nl waren hier al bedreven in voordat er machines werden uitgevonden om dunpleister aan te brengen. Het was met spackspuiten dat hier al mee werd geëxperimenteerd om sausklaar pleisterwerk mee te realiseren. Tot op de dag van vandaag zijn er nog stukadoors die glad stukwerk op de traditionele manier aanbrengen in nieuwbouwwoningen, deze lopen achter de feiten aan. Dunpleister is sneller, beter en goedkoper!
Glad stukwerk is tijdloos en kwam in opkomst in de Franse renaissance en is eigenlijk sindsdien niet meer weg te denken. Al lang voor deze tijd waren er primitieve vormen van stukwerk, denk hierbij aan modder en zelfs koeienpoep waarmee hutten werden ‘gestukt’. Koeienpoep wordt hier niet meer als stukwerk gebruikt, maar bijvoorbeeld leem stukwerk wint weer wat aan populariteit.
In de jaren 80’ was Granol stukwerk erg populair als wandafwerking, om opgevolgd te worden door Spachtelputz stukwerk wandafwerking. Deze werd steeds fijner van 2.5mm naar 1mm en mensen wilden schuurwerk op de plafonds. Deze trends zijn helemaal weg en nu is Betonlook en metal stukwerk een hype. Het enige wat echt nooit uit de mode raakt is glad stukwerk en spackspuitwerk.
Wat is nu de juiste spelling?
Met stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken wordt eigenlijk exact hetzelfde bedoeld. Ook al is de spellingen anders, want het woord stucen, spreken allemaal hetzelfde uit. ‘Stuuken’ met de nadruk op de ‘u’ is de juiste uitspraak. Maar wat is de correcte spellingswijze? Is het nu: stuken, stuccen, stucen stukken of stucken? We gaan u er alles over vertellen!
Stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken?
Als we even kijken naar de juiste uitspraak kunnen we er sowieso al 2 laten vervallen. Bij ‘stuccen’ en ‘stukken’ ligt de nadruk namelijk niet meer op de ‘u’ maar op de ‘k’ en op de ‘C’. Dan blijven er nog drie over, stucen, stuken en stucken. Als we even gaan kijken in de Dikke van Dale is het stuken. Maar andere websites gebruiken weer ‘stuccen’ en ‘stukadoren’ wordt ook goed gerekend. Maar veruit de meerderheid van Nederland gebruikt het woord ‘stucen’.
Stukwerk, stuck werk of stucwerk
Dus de juiste spellingswijze van het werkwoord ‘stucen’ is dus eigenlijk ‘stuken’, het wordt nog lastiger wanneer we het woord ‘werk’ erachter willen plaatsen en zo het zelfstandig naamwoord ‘stucwerk, stukwerk of stuck werk’ ontstaat. Als we weer even gaan surfen op Google, worden we weer iets wijzer. Als het woord ‘stuken’ de juiste spellingswijze van het werkwoord is, zou je denken dat ‘stukwerk’ weer de komt van het werkwoord ‘stuken’. Maar volgens meerdere bronnen van Google is het ‘stucwerk’ en geen ‘stukwerk’. Als je kijkt naar het woord ‘stuc’ bedoelen ze hiermee vaak het soort materiaal, zoals dunpleister, gips, spack of anderszins . Stukadoors worden op de bouw vaak door andere bouwvakkers aangesproken met ‘Hey Stuc’ of ‘Hey Stucie’ gezien ze vaak onze naam niet weten hebben ze zo wel meteen onze aandacht!
Ja het is maar een complexe materie dat stuken, of was het nu stucen?
Of je nu stuken of stucen gebruikt, wij keuren het allebei goed. En al gebruikt u het woord stucken wij begrijpen wat u bedoeld, u wilt uw wanden of plafonds weer prachtig glad hebben en hoe het wordt geschreven daar zult u niet wakker van liggen.
Wij zouden hier nog hele ‘stuccen’, sorry ‘stukken’ over kunnen schrijven maar daar wordt het voor u en ons ook niet duidelijker van. Wilt u direct een offerte die wel in een oogopslag duidelijk is?
In nieuwbouw heb je vele verschillende ondergronden.
De buitenste muren (aan de binnenkant) bestaan meestal uit kalkzandsteenblokken, deze worden vanuit de aannemer behangklaar gemaakt met Rotband en soms met al een laagje dunpleister, hierbij stelt de aannemer altijd al hoekijzers. Het kan ook zijn dat ze van prefab beton zijn en hier doet de aannemer weinig mee, hier dienen dan als de hoeken niet mooi strak zijn hoekijzers te worden geplaatst.
De tussenmuren bestaan meestal uit Gibo of Ytong blokken. Hiervan worden door de aannemer alleen de naadjes gerepareerd.
Als er met houtskeletbouw wordt gebouwd zien we vaak dat de wanden van gipsplaat zijn, sommige aannemers doen hier niets aan en dan dienen wij de naden eerst 2 keer vol te zetten alvorens wij alles met dunpleister glad kunnen zetten.
En ten slot zien we soms dat kopgevels met Fermacell zijn bekleed, ook hierbij dienen de hoekijzers vaak nog door ons geplaatst te worden alvorens wij aan de slag kunnen met dunpleister.
De 6 hier bovenstaande materialen is dus hetgeen wat wij tegen kunnen komen in de serie nieuwbouw en waar wij onze dunpleister of spackspuitwerk op toe kunnen passen!
Bij op zichzelf staande projecten zien we vaak Poriso blokken, kalkzandstenen of buitenstenen en hierbij is dunpleister helaas niet geschikt en dient u raapwerk toe te passen.
U heeft een nieuwbouwwoning en hier dient u de wanden nog van af te werken. Waar gaat u dan voor? Stuken geeft het mooiste en duurzaamste resultaat. Maar anderzijds zit daar ook een angst voor scheuren, dan maar behangen?
De meeste mensen willen graag glad stucwerk in hun nieuwbouwwoning maar zijn bang voor scheuren. Wij kunnen niet ontkennen dat er een kans is dat uw glad pleisterwerk wat scheurvorming zou kunnen krijgen door de werking van de bouw. De nieuwbouw dient zich te “zetten” dit proces kan 2 a 3 jaar duren en zelfs bij oudere huizen is de kans op scheurvorming aanwezig. Een bouwbehang zoals Renovliesbehang of Glasvliesbehang houd ook geen muren bij elkaar als dit begint te werken krijgt u alsnog scheurvorming en behang is nimmer te repareren, in tegenstelling tot glad pleisterwerk.
Vaak wordt door aannemers geadviseerd om bij nieuwbouw wanden bouwbehang te plaatsen en dit na 2 a 3 jaar te verwijderen en over te doen met dunpleisterwerk oftewel glad stukwerk. In de praktijk gebeurd dit natuurlijk maar zelden. Dit omdat de behang er moeilijk vanaf gaat en je hier eigenlijk niet overheen kunt gaan met glad pleisterwerk. Dit betekend concreet dat je na een paar jaar zit te kijken met een beschadigd bouwbehang waar je op bent uitgekeken en niets meer mee kunt. Glad stukwerk is altijd een goede basis, of het nu is voor fotobehang, decoratief stukwerk, of schilderen in de vorm van latexspuiten.
Wij treffen bij ons stucwerk en dunpleisteren ook altijd voorzorgmaatregelen om het scheuren tot een minimum te beperken, maar de ene woning heeft nagenoeg geen scheurvorming en de ander heeft het met wat pech zelfs midden op de wand. Zowel in de nieuwbouw als bij bestaande woningen, denk hierbij aan gaas en speciaal scheurarm materiaal. En qua prijs werken wij concurrerend in vergelijking tot behang. Bij ons is het voordeel dat glad ook echt glad is, zonder naadjes of ruitjes en altijd te repareren. Glad pleisterwerk is zowel optisch als financieel een meerwaarde voor uw nieuwbouwwoning!